Centrul Diecezan Caritas Iasi
Astazi: Marti, 28 Iunie 2022


Intervenţii în situaţii de urgenţă şi calamităţi naturale

Descrierea proiectului

  Ori de cate ori natura se dezlantuie prin evenimente nefericite, calaminati ori dezastre, cutremure, incendii sau inundatii, proiectul de interventie in situatii de urgenta si calamitati naturale are menirea de a re-actiona rapid si eficient in zona Moldovei, cu ajutor material, consiliere psihologica si sprijin moral pentru persoanele afectate. Interventia noastra cu ajutoare materiale se contureaza in trei etape:
 Ajutor de urgenta: pachete cu alimente, produse de igiena personala, cizme, paturi, corturi si alte produse de stricta necesitate pentru a ajuta sinistratii sa treaca de situatia de criza.
  Ajutor pe termen mediu: reabilitare - ajutorarea sinistratilor sa se intoarca la casele lor acolo unde este posibil, prin ajutor la curatarea caselor, donarea de produse de curatenie si unelte pentru curatarea caselor. In aceasta a doua faza a proiectului sinistratii primesc ajutoare materiale mai consistente, alimente de baza, sobe, lemne de foc...
 Ajutor pe termen lung: reabilitare si reconstructie - in aceasta faza a proiectului sinistratii sunt ajutati la reparatia si reconstructia caselor. Se doneaza in aceasta faza materiale de constructii, mobilier, se concep programe agricole pentru a-i ajuta pe sinistrati sa revina la viata normala de dinaintea dezastrului.

Parteneri in proiect
  Parteneri din Romania: HVB Bank, Europa FM, S.C. Jose Com S.R.L.
  Parteneri externi:
Asociatia Chiese dell'Est, Caritas Austria, Caritas Germania (Deutschecaritas Verbandt), Caritas Elvetia, Caritas Spania, Caritas Innsbruck, Caritas Bolzano, Caritas Japonia, Caritas Franta, CRS - Statele Unite ale Americii (Catholic Relief Services - USA) , Caritas Italia, Caritas Taiwan, Caritas Belgia, Asociatia Arcanum Stiftung - Elvetia, Fundatia "Nachbar in Not" - Austria, Nuntiatura Apostolica Vatican, Caritas Ungaria, Caritas Cehia, Fundatia Hope International – Irlanda, Asociatia Lotta per la Vita – Italia.

Scurt raport de activitate octombrie 2005 – septembrie 2006
 Inca din primele zile dupa inundatiile din luna iulie 2005, echipa proiectului nostru a intervenit in zonele grav afectate din judetele Bacau, Vrancea si Galati cu ajutoare de urgenta. Inundatiile din luna iulie au cauzat distrugeri masive in aceste judete din Moldova. Urmarile acestor evenimente devastatoare vor fi vizibile probabil luni sau ani de zile de acum inainte. Problema cea mai urgenta cu care se confrunta populatia afectata era accea de a gasi un adapost potrivit pentru perioada de iarna. Mai ales in judetele Vrancea si Galati un numar mare de case construite din pamant (chirpici) au fost grav afectate de inundatii. Situatia era dificila si in judetul Bacau unde au fost afectate multe sate din zona de munte unde casele sunt construite din lemn.
 Pe langa faptul ca multe familii inca nu aveau un adapost potrivit pentru iarna au aparut si alte probleme: aprovizionarea familiilor, care au pierdut totul, cu alimente si alte bunuri de stricta necesitate; adaptarea locuintelor altor familii, care au primit alte familii în casele lor, etc.
 Dupa primele ajutoare umanitare distribuite de Caritas, o echipa de asistenti sociali a strabatut zonele calamitate si a realizat anchete sociale despre familiile afectate. Pe baza acestor anchete au fost identificati beneficiarii programelor de sprijin pe termen mediu si lung.

Programe de distributie:
  Pachete cu articole igienico-sanitare pentru uz personal:
Acest program a avut ca grup tinta un numar de 2000 de persoane din comunitatile grav afectate din judetele Bacau - Apa Asau, Vrancea - Vadu Rosca si Galati - Cosmesti Vale. Prioritate au avut desigur oamenii care au si-au pierdut casele.

  Pachete cu alimente:
Aceste pachete au fost distribuite lunar la 2000 de beneficiari, mai ales la persoane care au pierdut casele si care locuiau la alte familii.

  Pachete cu articole necesare pentru copii intre 0 si 2 ani:
Au fost concepute 4 tipuri de pachete in functie de varsta bebelusilor, pachete ce contineau: scutece, crema, sapun, lapte praf, cereale pentru copii. Pachetele au fost distribuite lunar la un numar de 300 de copii.

  Ajutor medical:
O echipa de asistente medicale a distribuit medicamente (prescrise de medicul de familie din satele respective) pentru bolnavii cronici din zone calamitate. De asemenea in Apa Asau si in Cosmesti Vale, au fost donate la cabinetele medicale din aceste sate si medicamente pentru bolile si afectiunile specifice anotimpului rece.
Pachetele cu alimente si cu produse de igiena personala au fost distribuite lunar pentru 2000 de persoane timp de 6 luni. Astfel in total au fost distribuite 12.000 pachete alimentare si 12.000 pachete cu produse de igiena personala, 6000 pachete cu produse specifice pentru femei si 6000 pentru barbati.
  Program de reparatii pentru casele partial afectate:
Reparatia caselor ce au fost partial afectate a reprezentat un punct important in programul proiectului nostru, deoarece nici autoritatile, nici alte organizatii nu s-au prea implicat in aceasta problema. Multe reparatii puteau fi efectuate inainte de venirea iernii astfel incat multe familii au putut avea o locuinta decenta pentru perioada friguroasa. Acest program a fost desfasurat in paralel cu distributiile de pachete.
O echipa de 6 absolventi si studenti in anul final la Facultatea de Constructii din Iasi a evaluat locuintele afectate si a elaborat proiecte de reabilitare individuale pentru fiecare casa. Munca lor a fost supervizata de un arhitect din Bacau.
Astfel au fost efectuate proiecte de reparatii si consolidare pentru casele din satele din judetul Bacau avand in vedere faptul ca aici casele puteau fi reparate spre deosebire de cele din judetele Vrancea si Galati. In urma acestor evaluari am distribuit materiale de constructiii dupa cum urmeaza:

  Apa Asau – 40 de familii au primit materiale de constructii si consultanta pentru reparatia caselor
  Preluci – 35 de familii au primit materiale de constructii si consultanta pentru reparatia caselor
  Goioasa – 15 familii au primit materiale de constructii si consultanta pentru reparatia caselor
  Targu Ocna – 23 familii au primit materiale de constructii si consultanta pentru reparatia caselor
Echipa, care a elaborat proiectele, a monitorizat lucrarile si a acordat consiliere in problemele tehnice.
O prioritate pentru Caritas a fost localitatea Apa Asau (comuna Asau, jud. Bacau), pentru ca satul respectiv a fost grav afectat si a ramas izolat pentru o perioada mai lunga de timp dupa inundatii. Din cauza aceasta situatia din sat nu prea a fost mediatizata si populatia a primit foarte putine ajutoare. Din acest motiv cele 40 de familii care si-au reparat casele au primit inainte de Craciun si cate un set de mobila compus din: doua paturi, o masa, un dulap si o etajera.
Achizitionarea materialelelor de constructii si a mobilei a fost posibila datorita campaniei „Acasa de Craciun” realizata in parteneriat cu HVB Bank si Radio Europa FM.
In plus a fost sprijinita populatia afectata in satele si orasele cu parohii catolice unde programele de raparatii au fost derulate cu grupuri sociale din cadrul parohiilor Bacau - Darmanesti, Stefan cel Mare, Ciresoaia, Oituz, Margineni, Schineni. In aceste localitati au fost reparate in total aproximativ 25 de case.
In primavara anului 2006 echipa de ingineri a facut o evaluare in satul Apa Asau pentru a vedea calitatea reparatiilor efectuate. Am observat astfel ca in procent de 90% oamenii au reparat casele si reparatiile au fost de calitate. Am descoperit insa 20 de familii care au primit materiale de constructii de la Guvernul Romaniei si au inceput singuri sa-si construiasca o noua casa. Pentru a-i incuraja pe acesti oameni sa-si termine casele incepute, inginerii au mers la fiecare casa si au calculat cantitatea de materiale care lipsea si astfel am distribuit acestor familii materialele necesare pentru a-si termina casele. Si acestor familii Caritas Iasi le-a donat cate un set de mobila pentru noul camin.

  Sprijin pt iarna
Caritas a asigurat pentru perioada de iarna sobe de incalzit si lemne de foc.
Astfel, tot in urma anchetelor sociale, au fost identificate familiile care aveau nevoie de lemne pentru foc si sobe. In zona de munte din judetul Bacau unde iarna este mai aspra si dureaza mai mult familiile au primit o cantitate mai mare de lemn, iar in zona de campie judetul Galati familiile au primit o cantitate mai mica. In luna ianuarie insa am reluat anchetele sociale si am observat ca multe familii mai aveau nevoie de lemne astfel majoritatea familiilor au mai primit ajutorul necesar pentru caldura casei lor.
Petru a ajuta familiile sinistrate sa treaca mai usor peste gerul iernii, au fost distribuite lemne de foc in localitatile:

  Apa Asau - 69 familii au primit fiecare cate 5 mc de lemn,
  Paltinis – 3 familii au primit fiecare cate 5 mc de lemn,
  Tg. Ocna – 64 de familii au primit fiecare cate 4 mc de lemn,
  Preluci – 25 de familii au primit fiecare cate 4 mc de lemn,
  Stefan cel Mare – 10 familii au primit fiecare cate 4 mc de lemn,
  Cosmesti Vale – 172 familii au primit fiecare cate 2 mc de lemn.
  Distributia sobelor a fost urmatoarea:
Apa Asau – 60 familii,
Paltinis – 3 famili
Cosmesti – 128 familii,
Comanesti – 25 familii,
Darmanesti - 10 familii.

  Program agricol de primavara
Centrul Diecezan Caritas Iasi a conceput si implementat si un program agricol pentru satul Cosmesti Vale deoarece oamenii din aceasta zona sunt agricultori si singura lor sursa de venit provine din cultivarea si vanzarea legumelor. Ne-am gandit sa le dam un impuls acestor oameni sa revina la viata normala dinainte de inundatii.
Astfel am distribuit pentru 400 de familii urmatoarele ajutoare:
 - un set de seminte pentru principalele legume,
 - fertilizator pentru pamant,
 - un set de unelte agricole,
 - pui
 - furaje pentru pui

  Constructia caselor
Centrul Diecezan Caritas Iasi a construit 40 de case pentru 40 de familii a caror case au fost distruse complet de inundatii.
Astfel in urma anchetelor sociale am descoperit ca multe familii ar avea nevoie de casa, insa posibilitatile noastre erau limitate. Am hotarat asadar sa construim 10 case in localitatea Darmanesti, deoarece am avut mult sprijin din partea preotului catolic de acolo dar si din partea primarului acestei localitati. Casele au fost terminate inainte de Craciun, astfel 10 familii au avut un frumos cadou de Craciun, au pasit in casa noua.
Celelalte 30 de case au fost construite in Cosmesti Vale, judetul Galati. Suntem acum in faza terminala a constructiilor. Pe 29 octombrie am inaugurat aceste 30 de case si le-am predat celor 30 de familii.
Pentru casele din Darmanesti fundatia a fost facuta de primarie in colaborare cu beneficiarii. Deoarece la Darmanesti am intampinat cateva dificultati in respectarea termenului de finalizare a fundatiilor, in Cosmesti Vale am contractat o firma specializata in construirea de fundamente pentru case iar firma Jose Com care a construit casele atat in Darmanesti cat si pe cele din Cosmesti.

  Mii de multumiri voluntarilor...
Fara ajutorul Vostru multe din actiunile noastre ar fi fost aproape imposibile... De aceea va dedicam aceasta pagina si speram sa nu omitem pe nimeni... Iar daca din greseala am omis pe cineva, ne cerem scuze anticipat si rugam sa ne aduceti la cunostinta pentru a indrepta situatia. Din tot sufletul, inca o data: Centrul Diecezan Caritas Iasi si beneficiarii Proiectului de interventie in situatii de urgenta si calamitati naturale va multumesc pentru sprijinul acordat, pentru bunavointa voastra si pentru timpul liber dedicat.
Lucian Pal, Lucian Grasu ,Mihaela Petrea, Irina Dobos, Cristina Daraban, Alice Lucaci, Adrian Farcas, Livia Carligeanu, Andrei Toma, George Bogdan Morariu, Paul Daniel Dobrea,
Raluca Dambu, Magda Ghinea, Alina Manascurta, Andreea Melinteanu, Ancuta Focioros, Madalina Maria Martin, Denis Ciumbargi, Anca Catalina Munteanu, Irina Staicu, Iuliana Tatiana Mihaila, Raluca Iolanda Stefanesei, Simona Nicoleta Crasmariu, Marius Laurescu, Adriana Dobos, Elena Apetrei, Daniela Bradu, Angela Bejan, Petronela Trifas, Adelin Bejan, Raluca Cucuteanu, Alina Maria Laslau, Alexandra Itco, Vasile Anghel, Mariana Lidia Mihai, Carmen Cristina Paulet, Petronela Zamfirache, Gianina Postavaru, Otilia Frunza, Paul Dobrea, Marius George Toma, Alexandru Tiba, Romica Sociu, Ioan Balan, Virginia Sandu Timofte, Ionut Valentin Sociu, Adina Denora Ianau, Andreea Balan, Liviu Paduraru, Andra Mosoi, Simona Nestian, Ana Ramona Balu, Dragos Costel Vieriu, Ioana Olteanu, Adrian Gleja, Teofil Florin Galatanu, Catalin Stoean, Romica Rosu, Ionut Andrei, Sergiu Baetu. 

Evenimente:


 »România prinde rădăcini
»Oamenii din Haiti au nevoie de ajutorul tău!
»Distribuire ajutoare Schineni
»Distribuire ajutoare in zonele calamitate

» Galerie foto

» Donatori

» Raport anual 2007

Echipa proiectului:

Mihaela Condac, coordonator proiect;
Monica Baraboi, asistent social;

© 2010 Centrul Diecezan Caritas Iasi