UN MILION DE STELE 2012

1500 de persoane au participat la campania „Un milion de stele”

Peste 1500 de oameni au răspuns îndemnului „Ia şi voluntariază!” şi au fost prezenţi sâmbătă 10 noiembrie la cea de-a VI a ediţie a campaniei „Un milion de stele”.
Organizată în localităţile Iaşi, Huşi, Oneşti, Săbăoani, Suceava, oraşul Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita) şi comuna Cârţa (judeţul Harghita) în cadrul proiectului strategic european „Reţea de incluziune socială pe piaţa muncii”, precum şi în localităţile Roman, Piatra Neamţ şi localitatea Satul Nou din judeţul Bacău, campania a avut principal obiectiv promovarea voluntariatului, o componentă esenţială în activităţi de incluziune socială pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile.

În cadrul proiectului european campania a însemnat implicarea a 106 voluntari Caritas şi aprinderea a 2600 de lumânări. De remarcat este faptul că şi în dieceza de Münster, organizaţia Caritas din regiunea Westfallen a Germaniei a ales să se alăture acţiunii iniţiate de Centrul Diecezan Caritas Iaşi şi a organizat în oraşul Datteln campania „Un milion de stele” însuşindu-şi, în calitate de partener în cadrul proiectului „Reţeaua de Incluziune Socială pe Piaţa Muncii”, tema promovată în România. La această acţiune organizată cu partenerul internaţional, asociaţia noastră a fost reprezentată de către pr. Egidiu CONDAC – Director şi de către Mihaela CONDAC – Asistent coordonator departament „Politici şi comunicare”.

La evenimentul organizat în ansamblul urbanistic Palas Iaşi s-au alăturat Preasfinţitul Petru Gherghel, Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi directorul executiv al asociaţiei „Centrul Diecezan Caritas Iaşi”, pr. Marius Adam. În regiunea Nord Est campania s-a bucurat şi de participarea reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale, în Suceava luând cuvântul Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, în Săbăoani dna Primar Valeria Dascălu, iar în Huşi cei care au luat cuvântul au fost Ioan Ciupilan - Primarul municipiului şi alţi oameni politici.

De asemenea, în Iaşi, în cadrul campaniei „Un milion de stele”, în Palas Mall a fost organizat târgul de promovare a voluntariatului „Iaşi Voluntariază!” la care au răspuns prezent invitaţiei Caritas următoarele organizaţii neguvernamentale: Asociaţia „Primul Pas”, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Fundaţia „World Vision”, „Asociaţia Română Anti Sida”, „Crucea Roşie – Iaşi”, Fundaţia „Civitan”, Fundaţia „Motivation”, Fundaţia Serviciilor Sociale „Bethany”, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” şi Cercetaţii României – Iaşi”.

Agenda campaniei „Un milion de stele” a presupus, în fiecare localitate evidenţiată mai sus, desfăşurarea ceremonialului aprinderii lumânărilor de către voluntarii Centrului Diecezan Caritas Iaşi, urmat de sfinţirea acestora şi cuvântările invitaţilor adresate participanţilor la campanie, iar momentul în care au fost efectuate mărturiile reprezentanţilor echipelor de voluntari din Iaşi, Suceava, Săbăoani, Oneşti şi Huşi, adică a celor mai merituoşi voluntari Caritas din reţeaua de incluziune socială pe piaţa muncii, a fost unul emoţionant.

În încheierea evenimentului au fost adresate mulţumiri voluntarilor şi partenerilor Caritas pentru implicarea în activităţi caritative şi de manifestare a solidarităţii, iar lumânările au fost împărţite celor care au fost prezenţi.

„Consider că sunt momente de inspiraţie ale Duhului Sfânt pentru timpurile noastre, astfel de iniţiative. Tinerii, cu adevărat simt această necesitate de a contribui la binele omenirii. Ei sunt cei mai deschişi pentru iubire, să facă sacrificii, să-i înţeleagă pe cei care suferă. Şi iată că, din această inspiraţie a tinerilor, se ajunge la astfel de iniţiative minunate care încearcă să creeze un climat normal natural, aş zice eu unul voit de Dumnezeu. Cei din Caritas au un crez profund pentru astfel de iniţiative şi mă bucur s-o spun că trebuie să-i admirăm, nu numai aici a noi, în Iaşi sau în oraşele noastre din Moldova, dar şi peste tot în lume, am simţit de foarte multe ori solidaritatea celor din Caritas în timpuri grele. Dacă eşti credincios nu poţi să rămâi singur, nu poţi să nu-l vezi pe celălalt şi să nu te apropii de el şi să-l ajuţi. De aceea zic că este un moment frumos al Harului şi un moment de bucurie şi preţuire pentru tinerii noştri. Ei au un rol deosebit de important pentru societatea noastră şi le mulţumim. Le adresăm tuturor un îndemn să-L întâlnească pe Isus şi vor avea în suflet mult curaj trecând peste toate greutăţile vieţii” – Petru GHERGHEL, episcop de Iaşi.

Catalin ASĂVOAEI
Coordonator Departament „Politici şi Comunicare”
Galerie Foto - Iaşi
Galerie Foto - Huşi
Galerie Foto - Oneşti
Galerie Foto - Săbăoani
Galerie Foto - Roman
Galerie Foto - Suceava
Galerie Foto - Satu Nou
Galerie Foto - Bacău
Galerie Foto - Piatra Neamţ

1 milion de stele în Germania

1 milion de stele au luminat cerul orăşelului Datteln din Germania în seara zilei de 10 noiembriee 2012.
Deşi vremea a fost capricioasă, 200 de oameni au răspuns pozitiv la apelul Organizaţiei Caritas Munster de a promova voluntariatul.
Evenimentul a început cu celebrarea unei liturghii de către directorul general al Centrului Diecezan Caritas Iaşi şi preşedintele caritas Munster, Dr. Klaus Winterkamp. Liturghia a fost animată de corul “I dolci” din Oer Erkenschwick.

După liturghie, toţi participanţii au mers în procesiune către Clinica de copii, unde erau aprinse lumânările aşezate în forma siglei Caritas. Procesiunea era condusă de copii care purtau în mână felinare aprinse.

Autorităţile care au ţinut discursuri în faţa Clinicii de copii au subliniat rolul voluntariatului în Europa, în special într-o Europă aflată într-o gravă criză mai ales morală. Solidaritatea cu cei aflaţi în nevoie ne face mai umani şi ajută orice societate să iasă din criză. Dând din timpul nostru în favoarea celor care au nevoie de ajutor, este darul cel mai preţios pe care îl putem face!

Astfel, 1 milion de stele au luminat acelaşi cer care veghează asupra României şi Germaniei, şi asupra tuturor oamenilor indiferent de naţionalitate sau stare socială!
Campania 1 Milion se stele este o campanie de promovare a voluntariatului, activitate derulată prin proiectul Reţea de Incluziune Socială pe Piaţa Muncii, implementat în parteneriat pe durata a trei ani de catre organizaţiile Centrul Diecezan Caritas Iaşi Caritas Alba Iulia îgrijire la Domicili şi Caritas Diecezan Munster (Germania).
Proiectul este co-finanţat prin Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Axa prioritara 6 Promovarea incluziunii sociale şi domeniul major de interventie 6.2Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii.