UN MILION DE STELE 2013

Un milion de stele au luminat același cer din locuri diferite

Un milion de stele, un milion de vise, un milion de oameni care, în colțuri diferite ale lumii, încearcă în fiecare zi să fie mai puțin pentru ei și mai mult pentru alții. Pentru acești voluntari, dar și pentru cei care încă nu știu ce este cu adevarat altruismul, caritatea, solidaritatea, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a organizat sâmbătă, 16 noiembrie, activitatea cu tradiție denumită generic « Un milion de stele ».
  La acest evenimenet organizat în Iași, Suceava, Huși, Săbăoani, Onești, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Satu Nou, Iugani, Cârța, Filiaș și Münster, Germania, au participat aproximativ 900 de persoane și peste 80 de voluntari.
  Organizată în cadrul proiectului strategic european „Rețea de incluziune socială pe piața muncii” campania a avut principal obiectiv promovarea voluntariatului ca formă de manifestare a solidarității interumane și componentă esențială în implementarea proiectelor sociale ce vizează incluziunea socială pe piața muncii a categoriilor sociale considerate vulnerabile.   În discursul său, pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, a subliniat importanța voluntariatului în perspectiva dobândirii experienței necesare pentru obținerea unui loc de muncă: « Considerăm că și sensibilizarea în favoarea implicării în acțiuni de voluntariat poate aduce rezultate benefice pentru piața muncii. Orice experiență dobândită în perioada de voluntariat este prețioasă pentru viitoarea muncă de angajat într-o instituție, fabrică, birou sau alt tip de inițiativă. De fapt, voluntariatul ne descoperă adevăratul sens al muncii. Ne învață că munca nu este aservită banului, nu este în primul rând o acțiune care are ca unic scop obținerea unui profit bănesc. Dar voluntariatul ne ajută să înțelegem în modul cel mai direct că munca este vocația omului, munca îl ajută pe om să-și descopere valorile sale, înclinațiile sale, talentele sale. O activitate de voluntariat poate deschide oricui perspectiva unui loc de muncă. »
  Și pentru a arăta prin fapte concrete că voluntariatul poate fi făcut de oricine, la Iași evenimentul a fost moderat de Roxana Caraiman, prezentator la TVR Iași, iar atmosfera a fost întreținută de cântărețul Cezar Dometi, ambii participând în mod voluntar la acest eveniment.
  Momentul cel mai sensibil a fost cel al aprinderii lumânărilor când lumea s-a oprit în loc și timpul s-a comprimat parcă în făcliile care răspândeau în jur lumină și caldură. Rând pe rând, sigla CARITAS realizată numai din lumânări s-a aprins pe aleea pașilor grăbiți asemeni cum dorința de a face bine se aprinde în inimile unor oameni care vor să fie alaturi de semenii lor.
  Oamenii din jur se alăturau unei liniști de rugă și poate că, pentru o singură clipă, lumânarea primită în dar ca și simbol al evenimentului a aprins în ei dorința de a fi mai buni, de fi alături, de a ne uni în pace și iubire. O atmosferă ce cu greu se poate exprima în cuvinte, un soi de solidaritate care ne-a cuprins pe toți, o căldură sufletească ce a reușit să aprindă speranța pe o alee a unor pași uneori grăbiți, alteori triști și, de cele mai multe ori, îngenuncheați de durere.

Galerie Foto - Iaşi
Galerie Foto - Huşi